Kähler

Kähler

Kähler blev grundlagt i 1839 af pottemageren Herman J. Kähler. Med de gamle traditioner forholder Herman J. Kähler, sig i tiden efter grundlæggelsen af Kähler, til produktionen af brugsgenstande såsom mælkefade, syltekrukker, kakkelovne mm. Efter Herman J. Kähler gik på pension overtog hans sønner virksomheden. Det er først her at der begynder at komme produkter, som dem vi kender fra Kähler den dag i dag.

Kählers helt store gennembrud kom i 1889 i Paris, hvor Herman A. Kähler udstillede en vase glaseret med metallisk lustreglasur, som giver en kobberlignende effekt. Begejstringen for Kählers vase var så stor, at museer rundt om i verden sloges for at få lov til at udstille værker fra Kählers værksted. Herman A. Kähler var manden der skabte den internationale interesse for Kähler, det gjorde han ved at deltage på udstillinger verden over, og det vakte interesse hos forhandlere og på museer i blandt andet Paris, New York, Chicago, Malmø, Stockholm, Bruxelles, Berlin og San Francisco.

Herman A. Kähler har været den Kähler, som har sat det dybeste spor i Kähler virksomheden og dens værker. Den dag i dag er hans initialer, HAK, stemplet i bunden af alle produkter fra Kähler. I 1975 sluttede epoken som familieejet virksomhed for Kähler, da den blev overtaget af Næstved kommune, som senere solgte fabrikken til Holmegaard Glasværk.

I 2008 blev Kähler erklæret konkurs, og rettighederne til Kähler blev opkøbt af arkitekten Frantz Longhi, som fik Kähler på rette vej igen. I 2014 købte Kähler deres gamle værksted på Kählersbakken i Næstved tilbage. Værkstedet har de planer om at istandsætte, så det kan fungerer som kontorer og museum for Kählers værker.

Kähler er i dag spirende keramik, der i et tidløst formsprog appellerer bredt, men tolkes individuelt. Takket være populære designnavne som Louise Campbell, Cecilie Manz og Jeanette List Amstrup kender vi Kähler som et brand med stærk kunstnerisk identitet, men hvad de færreste ved, er, at virksomheden siden 1839 har samarbejdet med de bedste danske kunstnere og gennem årene modtaget et væld af internationale designpriser.

Omaggio serien fra Kähler

Omaggio serien blev skabt i 2008 og er med sin enkelthed som skabt til den moderne bolig. Inspirationen til serien stammer fra Kählers værksted i Næstved, hvor den dygtige malerdame Tulle Emborg arbejde i 1930’erne og 1940’erne. Emborg skabte det stribede design, som sidenhen er blevet fortolket og bragt til live i Omaggio-vasen af designduoen Stilleben, som står bag Omaggio serien.

Den absolutte bestseller fra Kähler må være Omaggio serien som udover de berømte vaser, består af lysestager, opbevaringskrukker, sukkerskål, mælkekande, julekugler og meget mere. Det er striberne der kendetegner Omaggio serien og hver enkel stribe er malet på keramikken i hånden. På denne måde får hver eneste Omaggio-vase små detaljer, som gør dem helt unikke. Seneste nyt i serien er tre mini vaser i sort.

Kähler vinder pris til Bolig Magasinets Design Awards

Kählers smukke Cono stager vandt i 2013 prisen som Læsernes Favorit til Bolig Magasinets Design Awards 2013. Cono stagen er designet af Marianne Nielsen og er en moderne fortolkning af skovens kogler. Serien består af fire lysestager og passer ind i hjemmet som både en lysestage og et designobjekt. Marianne Nielsen er fast keramiker hos Kähler og har også designet Avvento stagerne og Primavera vaserne.

Kähler julepynt

Kählers smukke keramik kan anvendes i hjemmet året rundt. Men hvert år til jul skal der findes noget helt særligt pynt frem og her kan Kähler også komme på banen. Kähler har lanceret en klassisk, enkel og elegant julekollektion. Udover de fine Urbania lyshuse så er både Avvento stager, Stella stager og det fine Moderna julepynt værd at nævne. Ydermere har Kähler lanceret julekugler fra deres populære kollektion, Omaggio. Omaggio-julekulgerne er lavet i guld, og passer derfor perfekt til julen. De elegante guldstriber er håndmalet– præcis som de øvrige produkter i Omaggio-serien. Julekuglerne passer perfekt til juletræet, eller som pynt i vinduet.

Kähler på kontoret

En af de nyere serier fra keramikmesteren Kähler er den super anvendelige og praktisk serie Officina. Officina består af keramikdesigns til kontoret, og muliggør idéen om et både funktionelt og lækkert hjemmekontor. Kontorartiklerne har en skulpturel og æstetisk, som vil pynte, men samtidig også være praktisk. Serien byder på både tapeholder, bogstøtte, penneholdere, brevholder og små fine krukker, som er perfekt til småopbevaring af clips og tegnestifter.

Kähler udvider universet

Kähler er meget mere end en designvirksomhed. Udover flagskibsbutikken Kähler and Friends i Århus har Kähler også åbnet en sand design-restaurant i Tivoli. Her kan du spise og drikke af Kählers velkendte Manoserie ligesom både Urbania lyshusene og Omaggio vaserne skaber hygge på bordene. I Risskov udenfor Århus har Kähler endnu en restaurant – Kähler Villa Dining – som blev nomineret til Byens Bedste Gourmetrestaurant af aoa.dk i 2013. Cahetu elsker Kähler, da de konstant er i stand til at finde på uundværlige designobjekter i keramik.